Innoverende traditie in klei

Of het nu woensdagmiddag is of zondagmorgen, bij sundaymorning@ekwc kunnen kunstenaars op elk moment van de dag experimenteren met klei. Deze werkplaats biedt kunstenaars met verschillende achtergronden de mogelijkheid om hun eigen projecten in keramiek te realiseren.

De werkplaats begon als het KWC voor kunstacademiestudenten, maar groeide de afgelopen jaren uit tot een internationale keramische broedplaats. Kunstenaars uit de hele wereld kunnen hier drie maanden werken en wonen. Zij kunnen zich focussen op hun werk en intussen ideeën uitwisselen met andere artists-in-residence. Per jaar kunnen zo’n 70 kunstenaars terecht bij sundaymorning@ekwc, verdeeld in groepen. Iedereen krijgt een eigen atelier in de werkplaats. Daarnaast zijn er gemeenschappelijk ruimten met materialen en machines, zoals de ovens, de houtwerkplaats, de glazuurwerkplaats en de opslagruimte.

ekwc 3

Werk van Tony Cragg bij sundaymorning@ekwc

Experimenteren vormt een belangrijk uitgangspunt; dat is ook te zien aan het zogenaamde fablab. Hier proberen kunstenaars nieuwe technieken uit, zoals 3D-printen. De 3D-printers maken ontwerpen in keramiek door dunne laagjes keramiekpoeder af te wisselen met laagjes lijm. Kunstenaars kunnen met behulp van deze techniek vormen bedenken en creëren die ze met de hand niet zouden kunnen maken.

De kunstenaars bij sundaymorning vormen een diverse groep van architecten, ontwerpers en beeldend kunstenaars. Ze hoeven geen ervaring met keramiek te hebben; driekwart heeft zelfs niet eerder met keramiek gewerkt. Dit zorgt ervoor dat zij vanuit een andere discipline een frisse blik werpen op het materiaal. Vaak onderzoeken de kunstenaars de mogelijkheden van klei zonder te weten hoe het eindproduct er precies uit zal zien. Er zijn specialisten aanwezig die kunnen helpen bij dit proces. Maar uitgaande van het DIY-principe zijn het de kunstenaars zelf die de beslissingen nemen en de plannen uitvoeren.

ekwc

Op de huidige locatie in Oisterwijk, een voormalig fabrieksterrein, bevindt zich ook een expositie- en verkoopruimte. Daarbuiten richt sundaymorning zich op het hoger onderwijs, door een plek te bieden waar kunstenaars hun postacademische opleiding kunnen voortzetten, en op het bedrijfsleven, door bijvoorbeeld prototypes in keramiek te maken. Als centre-of-excellence op het gebied van keramiek deelt sundaymorning zijn deskundigheid en experimenten met het publiek.

Foto’s: sundaymorning@ekwc

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top